zondag 18 juli 2010

Stress - hoe kun je dat aanpakken?

Sommige reclames kunnen het zo mooi voorstellen, maar stress op het werk is bijna niet meer weg te denken. Bronnen in overvloed: Computers die crashen. De telefoon die onophoudelijk rinkelt. Of die collega die altijd zit te miepen. Dit is de categorie ’klein leed’. Angst voor het verlies van je baan is het andere uiterste. En daar tussenin zit een heleboel ander leed. Stress is er in soorten en maten, en de oplossing is dan ook maatwerk.

Niveaus van stress
Langdurig stress op het werk kan leiden tot burn-out en dat ben je niet zomaar te boven, dus kun je beter proberen te voorkomen dat het zover komt.
Weten waar je stress vandaan komt, is een eerste stap op weg naar de oplossing. Stress bestaat namelijk op verschillende niveaus, en al die niveaus vragen hun eigen aanpak. Een beknopt overzicht.

1 Controle
Veel werkstress is het gevolg van het gevoel de zaken niet onder controle te hebben. Mensen die veel verantwoordelijkheid dragen, maar weinig beslissingsbevoegdheid hebben, lopen aantoonbaar meer risico op hart- en vaatziekten en andere stressgebonden aandoeningen.

2 Competentie
Deze stressbron heeft te maken met het gevoel niet goed genoeg te zijn voor je functie. Op de achtergrond knaagt daardoor steeds de angst om ontslagen te worden.

3 Duidelijkheid
Gebrek aan duidelijkheid over taken of doelstellingen kan je heel onzeker maken.

4 Communicatie
In de sfeer van de communicatie op de werkvloer gaat heel veel mis. Vage opdrachten, geen feed-back of negatieve kritiek doen veel mensen uiteindelijk op de bank belanden.

5 Ondersteuning
Veel mensen worstelen met het gevoel geen steun te krijgen van collega’s of leidinggevenden. Het gevoel er alleen voor te staan is een bron van frustratie.

6 Zin
Werk doen waar je de zin niet van inziet of ver onder je niveau werken, is een recept voor burn-out. Het gevoel ‘’waar doe ik het eigenlijk voor?’’ is dodelijk voor de motivatie en inspiratie.

7 Te zware verantwoordelijkheden
Verantwoordelijkheid dragen draagt in hoge mate bij aan plezier in het werk. Maar als er iets op je bordje ligt wat je competentie eigenlijk te boven gaat, is dat een bron van stress.


De weg naar een stressvrij bestaan begint hier:
met vaststellen in welke categorie jouw stress valt. Als je eenmaal jouw stressniveau hebt benoemd, kun je gericht in actie komen om dat wat jouw bron verstopt op te ruimen, zodat je energie weer vrij kan stromen.
Misschien heb je er hulp bij nodig, maar meestal kom je met je gezonde verstand en het afstemmen op je eigen gevoel al heel ver. En als je dan nog een collega, vriend of vriendin om advies kunt vragen, ben je er vaak al bijna uit. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen...
Je kunt om het serieus aan te pakken er mogelijk ook een methode bij gebruiken, zoals in vele boeken worden aangereikt. Hoe dan ook: trek je plan en maak een start!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten